tiistai 17. joulukuuta 2013

Joulukalenterin seitsemästoista luukku: puhelinhommia

Tiistaiaamu alkaa tonttuasumuksessa kahvintuoksun tulviessa Vilhon, Jaakon ja Sepon nenään. Kaurapuuro porisee liedellä ja nakit tirisevät Linnean paistinpannulla, kun poikakolmikko rientää aamiaispöydän ääreen.

Viestitonttu Seppo aloittaa taas päivänsä lukemalla paikallisia uutisia Hämeen Sanomasta. Seppo lukee lehdestä että, pelastuslaitoksen väki on hölkännyt hyväntekeväisyydelle ja lohta ei saa tarjouksesta joulunaluspäivinä, koska Norjaa riepotelleet myrskyt ovat nostaneet lohen kilohintoja.

No onhan meillä sitä kinkkua, koska sitä muuten saisi maistaa, tiedustelee Jaakko.
Vasta aattona, sanoo Linnea joka paistaa kinkun perinteisesti ruiskuoressa vasta aattonaattoyönä.

Aamiaisen jälkeen tontut laskeutuvat taas näyttelyn toiseen kerrokseen ja Seppo johdattaa Vilhon ja Jaakon siellä talvisotaosioon.

Seppo kiipeää yhden vitriiniin päälle ja pyyttää, että Jaakko ottaa taas ruuvimeisselinsä esiin housuntaskustaan ja löyhää vähän kuvun ruuveja, jotta tontut pääsevät tutkimaan tavaroita tarkemmin. Vilho pitää sillä välin vahtia etteivät Kaitsu tai Ilkka pääse yllättämään.

Tämä tässä on Virolainen kenttäpuhelin  P-1-8 ja tämän on valmistanut Tartu Telefoni Vabrik, esittelee Seppo.

-Voiko sillä soittaa, tiedustelee Vilho joka ei vieläkään ole pässyt rupattelemaan veljensä Aapon kanssa.
-No miksei, jos saadaan linja kytkettyä tuolla kaapelilla, sanoo Seppo.
-Osaatko sinä tehdä sen, tiedustelee Jaakko joka haluaisi myös toivottaa hyvää joulua Haminassa asuville sukulaisilleen.

- Jaakko alkaa tutkia puhelinmiesten tarvikelaukkua. Ihan tavallisen näköisiä meisseleitä ja tässä näyttää olevan jokin kinnas, ihmettelee Jaakko.
-Se on puhelinmiesten linjatöissä käyttämä kinnas opastaa Seppo.
-No ei sitten kun tuumasta toimeen ja Jaakko hyppää kenttäkaapelikelan päälle.


Seppo alkaa tutkia kaapelia ja Vilho siirtyy odottelemaan puhelimen viereen josko kohta pääsisi rupattelemaan veljensä kanssa.

- Ei tästä nyt kyllä taida tulla mitään on tämä kaapelikin jo aika haurastunutta, toteaa Seppo kun Jaakko odottelee kärsivällisesti linjapihtien kanssa.

- Aika kuluu puhelinkaapelia ihmetellessä ja lopulta Linnea on lähtenyt katsomaan missä pojat oikein viipyvät, sillä uunisipulipihvit ja pottumuusi ovat jo valmiina odottamassa ruokailijoita.
- Täytyy sitten varmaan taas lainata Sirkan kännykkää, jotta saadaan jouluterveiset toivotettua, toteaa Jaakko puoliksi itsekseen, tallustellessaan toisten perässä tonttuasumuksen herkullista ruoantuoksua kohti.

 



Ei kommentteja: