maanantai 16. joulukuuta 2013

Joulukalenterin kuudestoista luukku: Sillat

Maanantaina tykistötonttu Vilho herää  kahdeksalta ja katselee tonttuasumuksen ikkunasta linnan suuntaan. Yllättäen hän huomaa Linnean nousevan punaisesta pakettiautosta kaikkinen nyytteineen. Linnea on tullut, Vilho kiljuu ja juoksee portaat alas kaksi rappua kerrallaan pioneeritontu Jaakon ja viestitonttu Sepon seuratessa perässä vielä puolipukeissa.

-Vilho ryntää pihalle ja kaappaa Linnean syliinsä, ihanaa sinä olet palannut ja Vilho moiskauttaa suukon Linnean poskelle.
-Miten sinä näin aikaisin tulit ihmettelee Jaakko.


-Pääsin yhden possufarmarin kyydissä Hämeenkyröstä asti. Farmari oli tuomassa luomukinkkujaan myyntiin Hämeenlinnan ja otti minut Osaralta matkaseuraksi. Ja sain minäkin häneltä myös yhden luomukinkun, hymyilee Linnea.

-Toimistolla Seppo ja Jaakko odottavat Linneaa ison joulutähden kanssa.
-Anna nyt Vilho meidänkin jo rutistaa Linneaa, sanoo Seppo malttamattomana.
-No odotellaan nyt rauhassa Vilholla on näet etuoikeus, myhäilee Jaakko joka on kyllästynyt tyhjään ruokakomeroon ja ainaiseen vatsansa murinaan.

- No mutta nyt mennään aamiaisen laittoon, minulla on hyvää pekonia ja maalaismunia kassissani ja kahvikin jo maistuisi tuoreiden pullien kera, toteaa Linnea ja lähtee kohti yläkertaan tyytyväisenä joulutähti kainalossaan. 

Aamiaisen jälkeen Linnea jää ruoanlaittopuuhiin kun poikakolmikko suuntaa näyttelyn toiseen kerrokseen. -Minulla on vielä monta pioneeriesinettä esittelemättä, puhisee Jaakko innoissaan ja ohjaa Sepon ja Vilhon suurten siltavitriinien luokse näyttelyn toisessa kerroksessa.

 - Näistä näette mitä me pioneerit muun muassa osaamme tehdä, aloittaa Jaakko.
Tässä on Kiviniemen sillan pienoismalli.  Tämä on venäläistren räjäyttämän rautatiesillan varaan syyskuussa 1941 rakennettu kenttäsilta. Tämän pienoismallin ovat valmistaneet talvella 1941-1942 Kiviniemessä Pioneeripataljoona 13:n korpraalit Sulkakoski ja Vuorela sekä pioneeri Huuskonen.
Kiviniemessä on aina ollu jonkinlainen silta varhaisista ajoista alken. Vuoksen yli ensimmäinen rautavitjainen riippusilta valmistui  1867 ja uusi rautainen silta vuonna 1882. Hei sisällissodan alussa valkoisten joukot räjäyttivät puusta valmistuneen väliaikaisen rautatiesillan koska vihollisen pelättiin yrittävän Vuoksen ylitystä panssarijunaa käyttäen. Pelko osoittautui kuitenkin turhaksi.
Sisällissodan päätyttyä 1920-luvun alussa rakennettiin uusi  rautatiesilta. Vuonna 1937 Erillinen Pioneerikomppania teki kapteeni Eetu Saarisen johdolla sillan hävitysvalmistelut ja 15. Pioneerikomppania räjäytti sillan heti talvisodan alkuvaiheessa 6.12.1939.
Välirauhan aikana Neuvostoliitto rakensi samalle paikalle uuden sillan ja jatkosodan alussaja he taas räjäyttivät sen ja sillan osat putosiva pienoismallin osoittamaan asentoon. Pioneeripataljoona 13:n kaksi komppaniaa rakensi 1.- 5.9.1941 siltojen koskessa olevien raunioiden varaan puisen autokenttäsillan. Sillan pituus on 105,5 metriä ja kantavuus 7 tonnia. Silta on maantiesilta ja hyökkäysvaiheen aikana sen ylitti 450 autoa vuorokaudessa ja se oli käytössä vielä vuoden 1942 alussa.

- No olipas se tarina, toteaa Seppo aivan hengästyneenä, mutta mikä tarina tuohon toiseen sillan pienoismalliin sitten liittyy kysyy Vilho.
 - Tämä toinen pienoismalli on Syvärinniskan kenttäsilta, vastaa Jaakko.
- Syvärin ylikulun turvaaminen vaatikin runsaasti pioneerijoukkojen työpanosta asemasodan aikana.


Vuosien mittaan Syvärin ylittämiseen käytettiin: jääteitä, erilaisia lauttoja, proomusiltoja ja myöhemmin myös kenttäsiltoja, kertoo Jaakko.

Tämä oli ensimmäinen joen yli valmistunut kiinteä kenttäsilta. Rakennustyöt aloitettiin 11.2.1942 ja silta valmistui kaksi kuukautta myöhemmin. Sen rakentamisesta vastasivat 1. Sillanrakennuskomppania ja Pioneeripataljoona 13.
Silta tuhoutui vihollisen pommituksessa 19.6.1944 ja hävityksen täydensi 35 Pioneeripataljoona.
-Miten pitä tämä sitten oikeasti oli, kysyy Vilho.
-Sillan pituus oli  392,15 metriä, kertoo Jaakko.

-Mutta nyt neääni tulee aivan ihana paistuvan kalan tuoksu, huokaa Seppo. Mennänkö katsomaan mitä herkkuja Linnea meille laittaa. Joo, vastaavat Jaakko ja Vilho ja tonttukomikko lähtee juoksu jalkaa yläkertaan.


Ei kommentteja: