keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Joulukalenterin yhdestoista luukku: tykinkuulat


Keskiviikkona tykistötonttu Vilho päättää esitellä viestitonttu Sepolle ja pioneeritonttu Jaakolle hienoja tykinkuuliaan.

Tämä isompi tässä on löytynyt viime kesänä täältä Linnanniemeltä, kun Hämeen linnan vallihautaa kunnostettiin. Kyseessä on palloammus. Ammus on raudasta valmistettu 18-naulan* ammus.

- Saako tuolla pahaakin jälkeä aikaa tiedustelee, Seppo jolla ei ole juuri käsitystä tykinkuulien tuhovoimasta.
- Kyllä tälläkin saa aikaan aika moista tuhoa kunhan vaan osaa tähdätä oikeaan kohtaan, vastaa Vilho.

Ja Vilho jatkaa selostustaan:
Ensimmäinen merkintä siitä, että Hämeen vanhassa linnassa on ollut tykistöä, löytyy vuodelta 1445. Tuolloin linnassa oli yksi kappale kammiotykkejä. Vuonna 1559 aloitettiin Itäisen rundelin eli tykkitornin rakentaminen. Torni valmistui joskus 1570-luvulla. Tuon jälkeen on tykkien ja tykkimiesten määrä linnassa vaihdellut eri aikakausina suuresti. 1560 linnassa kerrotaan olleen peräti 72 tykkiä ja Suomen sodan syttyessä talvella 1808 enää 28 linnoitustykkiä. Linnan sijainnista johtuen se on toiminut pitkiä aikoja sotaväen varikkona. 1750-luvulla linna oli selustan muona- ja ampumatarvikevarastona.

- No mikä tuo pienempi kuula sitten on,  tiedustelee Jaakko.
Tämä pienempi kuula on mustaruutitykin ammus 1600-1700  luvulta ja se on löydetty Ahveniston harjulta. Kuula on lahjoitettu museolle tänä vuonna.

- On ne komeita ammuksia mihinkähän museomestari Ilkka meinaa ne sijoittaa näytteille, pohtii Seppo.

- Jaah, nyt minä ainakin käyn juomassa kupin vahvaa kahvia ja lähden sitten taas ulkotöihin. Koska pakkanenkin on laskenut ja lämpötila taitaa olla jo plussan puolella ei ainakaan tarvitse tänään palella, toteaa Jaakko ja lähtee kohti Lounasravintola Militariaa.

Toivottavasti Linnea tulee pian takaisin, huokaa Seppo, sillä jouluun on enää 13 päivää eikä meillä vielä tuoksu yhtään joululta.



* 1 naula (ruotsalainen) on 0,415 kg

Ei kommentteja: