perjantai 20. joulukuuta 2013

Joulukalenterin kahdeskymmenes luukku: Enigma

Perjantaina Vilho, Jaakko ja Seppo kuluttavat aikaansa museon sisätiloissa, sillä ulkona on aivan hirmuinen räpäskäkeli.

-Mennään katsomaan mitä museomiestari Ilkka ja vahtimestari Kaitsu tekevät alakerran bunkkerissa, viimeisenä työpäivänään ennen joulua, sanoo Seppo. Niin tontut kurkistavat Päivin tavaravaraston ovesta sisään.
-Hei täällä kasataan jotakin hyllyä, toteaa Seppo ja menee katsomaan lähempää Kaitsun ja Ilkan puuhailuja.

 - Tästä tulee väliaikainen hylly viestimiesten kirjoille, toteaa Kaitsu. Myöhemmin kirjat siirretään sitten varsinaiseen kirjastoon, kun se valmistuu vuoden 2014 aikana.
- Tukevaltahan tämä tuntuu, sanoo Seppo hyväksyvästi. Pääsen sitten kohta minäkin lueskelemaan taas omia rakkaita Riihimäeltä tuotuja kirjojani, jotka ovat nyt vielä pahvilaatikoissa.

-Mutta nyt minä haluan näyttää teille viestimiesten arvokkaimmat esineet, toteaa Seppo ja niin Vilhon ja Jaakon ei auta kun lähteä Sepon perässä näyttelyn toiseen kerrokseen.

- Tämä tässä on Enigma salauslaite joka on saksalaisten toisen maailmansodan  aikana käyttämä sähkömekaaninen salauslaite, jonka toiminta perustui pyöriviin salauskiekkoihin.
Ja Seppo jatkaa selostustaan: Kyse on siis kokonaisesta salauslaitteiden perheestä, sillä ajan myötä laitteesta kehitettiin useita eri malleja. Enigman keksijä Arthur Scherbius sai ensimmäisen Enigmaan liittyvän patenttinsa 1918.

-Ja tässä vieressä on Suomalainen salakirjoituskone Mirri sekä Enigman  lisäkiekkoja.



Tässä toisessa vitriinissä on sitten salakirjoitusviivaimia ja salakirjoituskiekko "Allu", esittelee Seppo ylpeänä omaa aselajiaan.










Ei kommentteja: