perjantai 12. joulukuuta 2014

Joulukuun kahdestoista päivä: kenttäehtoollisvälineet

"Taas siellä sataa vettä", huokaa Seppo, joka katselee ulos hämärään.
"Siis räpäskälunta", korjaa pioneeritonttu Jaakko päivän Hämeen Sanoman takaa.

"Heii...minä löysin jotakin tosi hienoa museon perusnäyttelyn talvisotaosiosta", hihkuu Vilho ja paukuttelee Linnean ostamia uusia punaisia henkseleitä.

"No mitä", kysyvät Seppo ja Jaakko yhteen ääneen.

"Hienot kenttäehtoollisvälineet", sanoo Vilho innokkasti.

"Kai niitä sitten pitää mennä katsomaan", toteaa Jaakko ja jättää Hämeen Sanoman levälleen keskelle museon toimiston keittiön pöytää.


"Eikö olekin hienot", esittelee Vilho löytöään museon toisessa näyttelykerroksessa.

"Lapussa lukee, että ne on KTR 3 kenttäehtoollisvälineet", tavaa Seppo.

"Nämä välineet on valmistettu 1920-luvulla ja ne olivat käytössä myös talvi- ja jatkosodan aikana. Pikarissa onkin kaiverrus Kenttätykistörykmentti 3 1921", Seppo toteaa.

"Niin tässä yläpuolella on valokuva ehtoollistilanteesta, jossa pastori  Antti J. Rautamaa pitää  kenttäjumalanpalvelusta 24.12.1939 Kollaan rintamalla "Markon kauhun" eli Antti Juutilaisen komppanialle", toteaa Jaakko.

"Tiesittekö muuten, että talvisodan 300 papista 129 (41%) oli reservin upseereja, lisäksi upseereina palveli 64 pappia. Maanpuolustustahto oli pappien keskuudessa korkealla. 1937 katsottiin että vakinaisten 19 sotilaspapin lisäksi riittäisi 80 reservin pappia, siis yht. 99", kertoo Vilho.

"Ja koska sotilaspapit kulkivat joukkojen mukana kaatui heitäkin sodassa kaikkiaan 35", jatkaa Seppo.


"Jumalanpalveluksia pidettiin ulkona ja sopivissa sisätiloissa, mutta ne muuttuivat lyhyiksi hartaushetkiksi. Radiossa lähetettiin sodan aikana sotilasiltahartaudet neljänä iltana viikossa", kertoo

Vilho.

"Tavallisimmat aihepiirit, joista papin kanssa haluttiin puhua olivat Jumalan varjelus,  rukous, ja kuoleman pelko. Keskusteluja käytiin JSP:lla missä myös ehtoollista jaettiin", sanoo Seppo.


"Minulta jäikin Hämeen Sanomasta yksi mielenkiintoinen artikkeli kesken, joten taidan mennä jo takaisin toimistolle", toteaa Jaakko ja lähetee klampsimaan portaikkoa kohti.

Vilho ja Seppo sen sijaan jäävät tutkimaan vähän tarkemmin talvisotaosion tykkejä ja Vilho innostuu esittelemään Sepolle näytteillä olevia ammuksia.

Ehtoollisvälineisiin kuuluvat:  laukku, pikari, lautanen, öylättirasia ja kenttäehtoollisviinipullo.


Ei kommentteja: