lauantai 13. joulukuuta 2014

Joulukuun kolmastoista päivä: marssirumpu

"Heiii...maa on saanut valkean lumipeitteen yön aikana", kiljuu viestitonttu Seppo innoissaan.

"Tjaa...muutamia senttejä sitä lunta siellä taitaa kyllä olla", toteaa pioneeritonttu Jaakko ja syventyy taas mielenkiintoiseen Tovajärven taisteluista kertovaan kirjaansa.
"Hei Seppo ei niitä suksia varmaan vielä kannata voidella", huudahtaa tykistötonttu Vilho, joka hänkin on jo kömpinyt uninutussaan aamiaispöytään.
"Mikä täällä haisee", kysyy  Linnea samalla kun tuo lisää uunituoreita sämpylöitä.
"Seppo  taitaa tervata jo suksiaan", toteaa Jaakko.

"Tiedättekö muuten minkä hienon esineen minä löysin eilen perusnäyttelyn ensimmäisestä kerroksesta, sen verran voin auttaa, että se on VIESTIVÄLINE, arvuuttelee Seppo.
"No olisiko tuo radio", arvelee Jaakko
"EI ei, arvaatko sinä Vilho?
"Jos se ei ole radio niin sitten puhelin", sanoo Vilho miettivästi.
Ei, ette te nyt näköjään kykene sitä arvaamaan, joten mennään katsomaan", sanoo Seppo.



"Ai että marssirumpu ja signaalitorvi", toteavat Vilho ja Jaakko nähtyään Sepon näyttelyesineet.
" Niin nämä ovat kyllä esimmäiset viestivälineet joiden tahdissa joukot kulkivat", sanoo Jaakko.

"Sotilasmusiikilla on aina ollut tärkeä osa puolustusvoimien toiminnassa. Musiikkia on käytetty vuosisatoja. Sillä on pyritty sekä pelottamaan vastustajaa että parantamaan omien joukkojen toimintaa", kertoo Seppo.

Tämä rumpuhan on ihan samanlainen kun siinä kuuluisassa Albert Edelfeltin guassimaalauksessa vuodelta 1892, huomaa Vilho.


"Meidän museon sisääntuloeteisessä on kopio tuosta maalauksesta", sanoo Jaakko.

"Porilaisten marssimaalauksen aiheena on ollut J. L. Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoiden toiseen osaan sisältyvä samanniminen runo, sanoo Vilho.

"Ja sanotaan että Edelfelt maalasi tuon hienon taulun muutamassa päivässä voimakkaita tunteita herättäneen isänmaallisen konsertin seurauksena", kertoo Seppo.

"Harmi että sotilasmusiikkia kuulemme jatkossa entistä harvemmin, sillä puolustusvoimien soittokunnatkin ovat nyt uudessa asennossa. Kokoonpanot ovat suurempia ja toiminta-alueet laajempia", kertoo Vilho.

"Meillä on nyt enää kuusi uusimuotoista sotilassoittokuntaa:  Kaartin soittokunta Helsingissä, Puolustusvoimien varusmiessoittokunta Hattulassa, Rakuunasoittokunta  Lappeenrannassa, Lapin sotilassoittokunta Rovaniemellä,  Ilmavoimien soittokunta Jyväskylässä ja Laivaston soittokunta Turussa", kertoo Seppo.

 "Sirkka onkin tänään kuvannut Ilmavoimien soittokuntaa Tampereella", sanoo Vilho.

"Mutta nyt lumityöt kutsuvat. Pitää myös mennä tarkastamaan onko Kaitsu muistanut laittaa Krazien renkaisiin  tarpeeksi ilmaa", sanoo Jaakko.

"Minä lähden katsomaan linnatonttu Anselmia sillä aikaa kun suksien tervaus kuivuu. Anselmilla on varmaan paljon kerrottavaa, koska tänään linnassa on Tuomaan markkinat", toteaa Seppo.

"Minä menen sitten auttamaan Linneaa leivonnassa", huokaa Vilho.
"Älä sitten syö kaikkia piparitaikinaan" huudahtavat Seppo ja Jaakko ja ryntäävät kumpikin tahoilleen.

Ei kommentteja: