maanantai 1. syyskuuta 2014

Valmistautumista museon perhepäivään

"Kylläpä nukutti sikeästi", sanoo pioneeritonttu Jaakko ja venyttelee nautinnollisesti istahtaessaan aamiaispöytään.

"Niin, huomasin kyllä. Minun tarvitsee varmaan käydä pihistämässä vähän lisää korvatulppia museomestari Ilkan varastoista, jos sinä jatka kuorsaamista kuten viime yönä", tokaisee Seppo.
"En meinannut saada nukutuksi silmäystäkään ja tänään on tosi kiireinen päivä", huokaa Seppo ja hinkkaa unihiekkaa silmistään ja lisää samalla kahviinsa kolme sokeripalaa.

Huomenta, huudahtaa tykistötonttu Vilho, ja istahtaa hänkin Linnean runsaan aamiaisen ääreen. "Mitä mukavaa meillä on tänään ohjelmassa", Vilho tiedustelee ja mättää pekonia lautaselleen.

Etkö sinä nyt muista, on valmisteltava tulevan lauantain Linnanniemen perhepäivää, tokaisee Seppo. Minulla on ainakin todella kiireinen päivä, kun olen Sirkan apuna tiedotuksessa, sanoo Seppo tärkeänä. "Mainoksia on jaettava vielä runsaasti ja Facebook-sivustoakin pitää päivittää". Ja nyt museon henkilökunta istuu toimiston kirjastossa palaveeraamassa lauantain asioista.


"No jaa, jos nyt kumminkin ensin näyttäisimme Vilholle, joka on koko kesän vaan lomaillut Linnean kanssa Tampereella, mitä me on täällä museolla helteisestä kesästä huolimatta saatu aikaan", Jaakko ehdottaa.

"Joo mennään vaan ulkonäyttelyalueelle esittelemään Vilholle niitä hienoja kylttejä, joita Ilkka ja Kaitsu ovat kesällä sinne pystyttäneet", innostuu Seppo ja äskeinen väsymys on tiessään.

Eikö vaan kyltit olekin komeita huutelevat Jaakko ja Seppo Vilholle, kyllä täällä nyt kelpaa tutustua näiden tykkien historiaan.

Onhan nämä kyltit hienoja myöntelee Vilho ja tutkii tykin 105 K 29 tietoja. Tässä kyltissä sanotaan että tämä tykki on tarkoitettu hevosvetoiseksi ja tässä on leveät teräsvanteiset puupuolapyörät.  Näitä kanuunoita on ostettu Suomeen Saksasta vuonna 1940 kaikkiaan 54. Näitä tykkejä on käytetty jatkosodan loppuun asti useammassakin raskaassa patteristossa.





"Hei, mihin Seppo on kadonnut", ihmettelee Jaakko.

"Seppo taisi mennä jo museon radioasemalle, aseman ovi ainakin on avoinna", huomaa Vilho.

Mitä sinä Seppo täällä häsläät, kysyy Vilho joka puuskuttaa radioaseman ovesta sisään.

"Virittelen näitä taajuuksia jo valmiiksi lauantain perhepäivää varten. Tänne tulee silloin radioamatöörejä ja viestimiehiä opastamaan päivän yleisöä, näiden laitteiden käytössä ja pääsee täällä titaamaankin", selittää Seppo.

"On täällä ollut muitakin tänään", toteaa Jaakko ja silmäilee amatöörien muistikirjaa. Ovat tämän kirjan mukaan tänään ottaneet yhteyksiä ainakin Anjalaan, Lylyyn ja  Kuorteneelle.

"Lähtikö Vilho taas ihailemaan niitä tykkejään", huomaa Jaakko hetken päästä.

"Muistatko, Linneahan lupasi tänään keittää puolukkapuuroa niistä eilen saamistaan marjoista ja Vilho on varmaan kiirehtinyt sitä puuroa maistelemaan", sanoo Seppo.

"No nyt täytyy laittaa kiireesti tossua toisen eteen, että meillekin jää sitä puuroa, on se vispipuuro  niin hyvää", huokaa Jaakko.

Kunhan nyt lauantaina olisi poutainen sää,  toivovat tontut kävellessään takaisin museon päärakennukseen.

Ei kommentteja: