tiistai 9. joulukuuta 2014

Joulukuun yhdeksäs päivä: paraatissa

Harmaan tiistaipäivän piristeeksi päästään katselemaan paraatikuvia itsenäisyyspäivältä.

"Nyt päästään viimein katselemaan puolustusvoimain paraatikuvia itsenäisyyspäivältä", intoilee viestitonttu Seppo ja heiluttelee Sirkan muistitikkua.

"Haetaan ensin jotakin purtavaa", sanoo pioneeritonttu Jaakko ja rapsuttelee vatsaansa.
"Tällä on pientä naposteltavaa, Linnea laittoi meille oikein eväskorin", puuskuttaa tykistötonttu Vilho tullessan toimiston ovesta sisään kantamuksensa kanssa.

Tässä on kuva museomestari Ilkan talvisota-aiheiselta opatuskierrokselta ennen paraatikatselmusta. Ja mukana oli myös puheenjohtaja Sirkus paikallisesta lottaperinneyhdistyksestä. Kyllä nuo tykit on vaan komeita, toteaa Vilho ylpeänä omasta aselajistaan.

"Aamulla aikaisin puolustusvoimat laputti koko kentän tällaisilla muoviläpysköillä, jotta joukot osasivat asettua oikealle kohdalle, paraatikatselmuksessa. Me kävimme Sirkan kanssa kerran ne putsaamassa lumesta, toteaa Seppo.








"Minä kävin katsomassa myös sitä Uudenmaan prikaatin rannikkojääkäriryhmän maihinnousua ja tässä ne valtaavat jo Hämeen linnan", sanoo Jaakko.

"Niin lipun ne nostivat siellä salkoon", sanoo Seppo.






"Tässä on YLE:n kuvaaja museon kolmannen kerroksen ikkunassa", sanoo Vilho.

Siinä on Länsi-Suomen sotilasläänin komentaja, prikaatikenraali Pekka Toveri hän myös komensi paraatijoukkoja.




"Tässä ollaan sitten jo paraatikatselmuksessa ja kyllä tuo meidän museo on sitten komea", sanoo Jaakko.

 "Ja Reserviläisten lippulinnassa on Pekka, kolmantena edestäpäin laskien Jääkäritykistön Killan lipun  kanssa, niin ryhdikkäänä", sanoo Vilho.

"Harmi että ilma oli niin karmea, räpäskää tuli ihan taivaan täydeltä", huokaa Seppo
"Niin, Linneankin varpaat jäätyivät ja takan edessä hän niitä sitten koko illan sulatteli ja nautti kuumaa glögiä, sanoo Vilho.

"Tässä puolustusvoimain komentaja ja prikaatikenraali Toveri tarkastavat MPK:n,  Maanpuolustusnaisten ja Sotilaskotiliiton marssiosastot, sanoo Jaakko
"Varmaan oli karvalakit aika märkiä", toteaa Vilho.

"Tässä tulee Panssariprikaatin komentajan johdolla jonossa muun muassa Leopard 2A4, taistelupanssarivaunuja", sanoo Jaakko.

"Ja tässä ovat paraatin vastaanottajat:
Puolustusvoimain komentaja kenraali Jarmo Lindberg. Hänen seurassaan paraatin vastaanottokorokkeella olivat Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iiisakki Kiemunki ja sotaveteraanien edustaja vääpeli (res) Reino Lehväslaiho" esittelee Seppo.

"Sotakirjailija ja sotakamreeri Lehväslaiho on kirjoittanut jo 45 sotaromaania joista viimeisin on julkaistu vuonna 2012", kertoo Seppo.

"Minä olen lukenut niistä aika monta", sanoo Vilho.

"Niin Lehväslaiho osallistui talvi- ja jatkosotaan sekä Lapin sotaan ja hän palveli Ruben Laguksen panssaripataljoonassa kolmannessa panssarivaunukomppaniassa ja toimi muun muassa T-34-panssarivaunun ampujana", sanoo Jaakko.


"Ja Jääkäritykistörykmentin aseistusta tulee tässä", toteaa Vilho.
 
 "Mutta nämä komeat hevoset ja ratsastajat kyllä veivät Linnean sydämen. Tämä Ratsumieskillan perinneosasto oli koottu kolmen Eskadroonan ratsastajista: Lahden Eskadroona, Hämeen Eskadroona sekä Uudenmaan Eskadroona", kertoo Vilho.




"Nämä on varmaan niitä Lahtelaisia", arvioi Seppo.


 "Ja lopuksi vielä tämä hieno Panssarikillan osasto", esittelee Seppo.

"Kyllä oli hienoja kuvia. Vuonna 2016 Jääkäritykistörykmentti täyttää 100 vuotta ja silloin meillä ainakin on täällä taas katselmus ja paraati", toteaa Vilho.

"Mutta nyt mennään katsomaan onko Linnealla jo päivällinen valmiina", sanoo Jaakko.

"Tänään taitaa olla soppapäivä" arvio Vilho, kun tontut nousevat portaita ullakolle. "Olin haistavinani kaalin tuoksun", Vilho toteaa.

Ei kommentteja: