perjantai 8. marraskuuta 2013

Pakkasjalkine

Perjantaina tontut viettävät aikaansa museon"mustassa aukossa" sillä ulos ei huvita mennä, koska taas sataa vettä. Myös museon hyväntuulinen vahtimestari Kaitsu on ollut koko aamun poikkeuksellisen äreä, joten tontut pysyttelevät poissa hänen tieltään.

Viestitonttu Seppo hyräilee selatessaan vanhoja maanpuolustuslehtiä ja pioneeritonttu Jaakko tuijottelee varaston  ikkunasta ulos ja ihailee ulkonäyttelyalueella olevia Krazejaan. Lounaalla on ollut Linnean Osaralta tuomia ryynimakkaroita paistinperunoiden kera sekä maukkaita uunijuureksia, joten tonttujen olo on kylläinen. Vilho kuorsaa tyytyväisenä varaston vanhassa nojatuolissa kunnes...


- Jaakko huomaa  ylähyllyllä  kengän näköisen esineen. Hei Vilho mikä tuo on?

- Vilho havahtuu unestaan. Jos tuotte tikkaat niin katsotaan sitä lähemmin. Niin Jaakko ja Seppo työntävät puuskuttaen varaston isot tikkaat  hyllyn viereen ja Vilho kiipeää ketterästi tikkaita pitkin hyllylle.

-Hei ottakaa vastaan kun työnnän tämän kengän alas. HUPS, kuuluu iso tömäys, kun kenkä putoaa lattialle ja Jaakko ja Seppo ehtivät juuri ja juuri väistyä syrjään.

- Olipas se täpärällä sanoo Jaakko, ja ravistelee  nutustaan kengän mukana pudonnutta pölyä.

- Kylläpä pelästyi, toteaa Seppo ja menee katsomaan miten kengälle kävi, saattoihan se mennä rikki pudotessaan niin kovalla vauhdilla alas.



- Ehjältä näyttää, mutta kylläpä se on suuri kenellä on voinut olla noin isot jalat, ihmettelee Seppo.

- Jaakko kiipeää kengän päälle ja kurkistaa sen sisälle ja  putoaa tömähtäen kenkään.

- Hei mihin Jaakko katosi Seppo hätääntyy, mutta sitten kuuluu hirmuinen aivastus ja Jaakon pölyinen lakki tulee taas näkyviin.

- Olipa siellä pölyistä ja pimeää, Jaakko toteaa ja lisäksi purua ja vanhoja sanomalehtiä.

Kerro nyt Vilho meille kuka tätä kenkää on käyttänyt?

Ja niin Vilho kertoo tietäväisesti, että kenkä on jalkine, jota vartiomiehet käyttivät talvisodassa. Kun pakkasta oli jopa yli 40 astetta ja jalkojen piti pysyä lämpimänä myös vartiossa seistessä. Villasukkien lisäksi jalat kidottiin jalkarätteihin, siksi kenkä on niin iso.

- No mutta miten noilla sitten pystyi kävelemään, ne oli varmasti myös painavat,  ihmettelee Seppo.

- Vartiomiehet pääsääntöisesti olivat yleensä paikoillaan, joten ei noilla kengillä varmaan kovin helppo ollutkaan liikkua, mutta ehkä nuo saatettiin pukea myös omien kenkien päälle,  tuumaa Jaakko.

Ei kommentteja: